"Очаква да са по-високи от предходните заради застудяването и рекордното потребление на Нова година", коментираха от EVN, цитирани от "24 часа".

В последния ден от 2014-а са похарчени 1942 метаватчаса енергия. Средната консумация на абонатите за декември е била 61, 30 лв. с ДДС.

Преди седмица от дружеството съобщиха, че средната стойност на декемврийските фактури за електричество е с 18 % повече в сравнение със сметките за ноември.

От EVN обясниха, че са засичали електромерите и на празниците и по тази причина никой няма да получи фактура с два периода от общо 50 дни, както стана в Североизточна България.

Сметките ще включват похарчения ток за срок не по-голям от 31 дни. Изключения може да има само в случаи, когато имотът е на трудно достъпно място.

"Нямаме вълна от жалби за завишени декемврийски фактури", твърди шефът на пресслужбата на EVN Петър Костадинов.

Клиентите могат да поискат два вида проверка на уредите си.
Първата се прави от служители на дружеството в присъствие на титуляра, като цената й 49 лв. Срокът й за изпълнението й е до 7 календарни дни след постъпване на заявлението от страна на абоната.

Втората се извършва в лаборатория на Института по метрология и струва 69 лева. Ако се окаже, че електромерът е неточен, то EVN поема разходите.

Безплатна е консултацията с колцентъра на компанията на тел. 070017777, където операторите дават информация за месечното потребление.

Преди ден стана ясно, че 67 000 абонати на "Енерго-Про" са получили по две сметки за ток наведнъж, в резултат на което енергийният министър разпореди да бъде удължен срокът за плащането им и започна проверки на електроразпределителните дружества.

Проверка започва и ДКЕВР. 

„Вчера пуснахме заповеди не само за проверка на "Енерго-Про", а и на ЧЕЗ и EVN. Пуснахме писмата с исканата от нас информация. Тя ще постъпи в комисията до края на днешния ден. Ще искаме графиците, по които са отчитани, за да разберем как са отчитани и реално отчетените", обясни по Нова телевизия Илиян Илиев - член на ДКЕВР.

В момента глобата, която може да отнесе "Енерго-Про", е от 20 000 лв. до 1 млн. лв.

Има ли нарушения, ще има и глоби, допъни Илиев.

Вчера председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев обяви, че е малко вероятно да има грешка в показанията на електромерите.

Междувременно от ЧЕЗ и EVN съобщиха, че са отчели абонатите си в срок при спазване на всички изисквания на закона и затова клиентите им ще получат по една сметка за плащане, а не по две.