Магистратите решиха да дадат 7-дневен срок на прокуратурата да се запознае с представените днес от защитниците на 13-те подсъдими имами писмени доказателства и документни искания, предаде Дарик радио.

След този срок Апелативният съд ще проведе закрито заседание, за да прегледа всички доказателства по делото и да изслуша становището на прокуратурата. След това съдът ще реши кога да насрочи следващото дело.

Преди началото на заседанието, пред Съдебната палата имаше демонстрация в подкрепа на съда и против радикалния ислям.

Събрали се бяха около 20 души, предимно представители на Патриотичния фронт, които традиционно присъстват преди заседанията на съда по това дело, съобщиха "Фокус" и БНР. Те бяха издигнали плакати с надпис „Да браниш родината не е престъпление, а задължение”, „Патриотизмът не е престъпление”, „Всичко в името на България”, „Извиняваме се за неудобството, опитваме се да спасим и малкото, останало от България” и др.

Апелативният съд Пловдив трябва да разглежда жалбата на Ахмед Муса Ахмед срещу наложената му от Окръжният съд в Пазарджик през март миналата година присъда от 1 година затвор и глоба от 5 хиляди лева. В жалбата са включени и имената и на останалите 12 подсъдими, които са с по-леки наказания. Всички имат оплаквания за незаконосъобразност и необоснованост и искат наказанията им да отпаднат.    

Повдигнатите обвинения срещу 13-те имами са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководенето и членуването в радикалната организация, която налага ново тълкуване на исляма.

В края на ноември миналата година след специализирана операция на ДАНС в Пазарджик Ахмед Муса Ахмед и още шестима бяха задържани, като отново им бяха повдигнати обвинения за проповядване на антидемократична идеология и пропагандиране на война.

Тогава адвокатът на Муса - Хари Харалампиев, поиска от съда, той да бъде пуснат под домашен арест и настоя да му бъде направена психиатрична експертиза. Според защитника имамът проявявал признаци на шизофрения, имал фатален стремеж към Аллах и налудничави способности да бъде лидер.