Реконструкцията на път ІІ-86 „Пловдив – Асеновград” ще започне тази година, съобщи Атанас Ташков, бивш директор на Областно пътно управление-Пловдив и настоящ депутат от ГЕРБ, предаде "Фокус".

Очаква се до края на зимата да стартира процедурата за избор на изпълнител, а до края на есента изпълнението на проекта да започне.

Обектът преминава от ОП „Транзитни пътища V” в ОП „Регионално развитие” и бъде финансиран с около 20 милиона лева, уточни Ташков.

Доскоро нямаше яснота дали ще се намери финансиране за тази важна транспортна артерия, която свързва област Смолян с Централна България.

Проектът предвижда изграждането на две платна с четири ленти на близо 10-километрова отсечка. Предвижда се изграждането и на две кръгови кръстовища на разклона за село Крумово и за Куклен.

Другата отсечка - Асеновград-Чепеларе, започната по ОП „Транзитни пътища V”, ще бъда завършена тази година, каза още Ташков.

Той добави, че ще бъде довършена също е другата част от ЛОТ 15 – пътят Асеновград-Поповица. Там има готов проект и строително разрешение. Ремонтът на този път ще бъде финансиран с бюджетни средства и трябва да стартира в най-скоро време.