Пловдивският окръжен съд осъди двамата гинеколози - Борис Кузманов и Христо Кунчев, на по 1 г. и 6 м. затвор условно с 3-годишен изпитателен срок заради смъртта на 77-годишна пациентка Елена Венкова през 2009 г.

Подсъдимите лекари са осъдени да заплатят и солидарно с клиника”Торакс” на близките на починалата жена сумата от общо 200 000 лв. за причинените им с деянието неимуществени вреди, съобщиха от пресцентъра на съда.

Д-р Борис Кузманов е признат за виновен в това, че  през времето от 18.09.2009 г. до 19.09.2009 г. в качеството си на лекуващ лекар акушер – гинеколог, при независимо извършителство с Христо Кунчев, е причинил смъртта на Елена Венкова, настъпила на 26.09.2009 г., поради немарливо изпълнение на професионалните си задължения.

Той е нарушил Наредба № 25 за оказване на спешна медицинска помощ - взел за биопсично изследване педикулиран възел и е причинил пробив на маточната стена и разкъсване на тънкото черво на жената, не е провел непрекъснато наблюдение на болната, която е следвало да бъде приведена в отделение за интензивно наблюдение, не е преценил спешността на случая, след като е установил ехографски течност в коремната кухина след фиброхистероскопията, не е назначил лабораторни изследвания на кръвта, не е извършил рентгеново изследване на корема и диагностична и лечебна оперативна интервенция, което е довело до забавянето на спешната диагностична и лечебна коремна операция и на единствено правилното лечение - коремната оперативна намеса за възстановяване на матката и тънкото черво – престъпление по чл.123 ал.1 от НК.

Другият подсъдим - Христо Кунчев, също е признат за виновен за смъртта на  Венкова поради немарливо изпълнение на задълженията си като дежурен на смяна лекар.

Той не е провел активно и непрекъснато наблюдение на болната, която е следвала да бъде приведена в отделение за интензивно наблюдение, не е преценил спешността на случая, не е изискал изследвания, не е извикал своевременно консултанти при регистрираното от него състояние на корема, което е довело до забавянето на спешната диагностична и лечебна коремна операция и на единствено правилното лечение - коремната оперативна намеса за възстановяване на матката и тънкото черво.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

През ноември 2013 г. двамата лекари получиха условни присъди от по 6 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.
Д-р Борис Кузманов, който е племенник на бившата първа дама Антонина Стоянова, през 2011 г. бе задържан с 300 дози хероин. Той бе обвинен в разпространение на наркотици и получи пак условна присъда.

Присъда за фелдшер

Пловдивският окръжен съд осъди днес и фелдшера Атанас Мурджев на шест месеца лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок.

Той беше признат за виновен в това, че поради немарливо изпълнение на задълженията си е причинил смъртта на 52-годишната Василка Монева от Сопот.

Мурджев е работил в Спешна медицинска помощ в Карлово. На 10 юли 2013 г. е получено обаждане от Монева, че е зле. Фелдшерът отишъл на адреса в Сопот и прегледал жената, която обяснила, че има силни болки в гърдите и в лявата ръка.

Вместо да й предложи електрокардиограма и други изследвания в болнично заведение, Мурджев й поставил мускулно инжекция аналгин и й казал, че това ще я успокои. Малко по-късно жената починала вследствие на остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.