Най-много средства е дарило училищното настоятелство на Езиковата гимназия "Иван Вазов" - общо 32 853 лева от юни 2013 г. досега, съобщи БТА.

Средствата са дарени за подпомагане на пропускателния режим, за осигуряване на денонощна охрана в общежитията, за денонощно наблюдение, за подобряване на материално-техническата база, става ясно от регистъра. Училището, наричано още Руската гимназия, е получило и солидни дарения от родители и фирми по случай 55-ата годишнина от основаването си.

Щедри финансови дарения е направило и училищното настоятелство в ОУ "Димитър Талев". Там дарените суми са общо 13 640 лева, които са изразходени основно за охрана на училището и за ремонт на санитарен възел.

8575 лева е дарило училищното настоятелство на СОУ "Св. Климент Охридски" за същите дейности. Охраната на СОУ "Пейо Крачолов Яворов" е била платена с дарение от 8000 лв., направено от училищното настоятелство.

За охрана и пропускателен режим в СОУ "Никола Вапцаров" настоятелството е дарило 2500 лева. Частните фирми също отпускат парични дарения на училищата в Пловдив. Те са и най-големите благодетели на Комплекса за социални услуги "Олга Скобелева". Предимно частни дарители помагат на Комплекса за социални услуги за деца и семейства, става ясно от регистъра.

За периода от юни 2013 г. до днес общата сума на финансовите дарения за община Пловдив възлиза на над четвърт милион лева. Община Пловдив получава и вещи като дарения - това са най-често компютри, книги, телевизори, мебелировка и учебни дъски за училищата и детските градини, храни, дрехи и обувки за социалните домове.