В дните около Рождество в Пловдивския регион са станали пет такива кражби.

От апартамент на ул. "Богомил" в Пловдив крадци са задигнали 3200 лева и златни бижута. Те проникнали в жилището, след като разбили входната врата.

36-годишна жена се оплакала, че от дома й в областния град са откраднати 750 лева, 300 евро, 700 турски лири, около 40 грама златни накити, 2 мобилни телефона, лични документи и регистрационен талон за лек автомобил. Крадците влезли в апартамента през незатворен прозорец.

От къща на 57-годишен мъж в село Скутаре крадци са задигнали 600 лева, фотоапарат и 20 сребърни български монети от 1930 година.

Мъж на 28 г. е сигнализирал в полицията, че от дома му в град Кричим са били откраднати 1300 лева.

Последната кражба е станала вчера от жилище на ул. "Звезда" в Пловдив. 38-годишен мъж се е оплакал, че крадци са задигнали телевизор, фотоапарат, лаптоп, златни накити, чанта с документи и 5000 лева.

Полицията предупреждава хората да бъдат особено внимателни в празничните дни.

"При продължително отсъствие от жилището не уведомявайте за това хора, на които нямате доверие, не го споделяйте и в социални мрежи", препоръчват от Областната дирекция на МВР в Пловдив.

Униформените съветват да не съхраняваме в домовете си големи количества ценни вещи, антики, скъпи картини, семейни реликви, големи суми пари. Наличието на метална каса и СОТ в дома също не носи пълна гаранция за опазването на имуществото от извършители на кражби, предупреждават от МВР.

Полицията съветва да внимаваме с кого контактуват децата ни, тъй като е възможно да попаднат на хора, които събират информация за наличие на ценности в дома.

"Проверявайте редовно изправността на заключващите устройства на входните врати на общата част от сградата и жилището ви, в много случаи непосредствено преди извършване на кражба извършителите повреждат или унищожават ключалките, осветлението и системите за сигурност в сградите. При възможност, монтирайте система за видеонаблюдение на входа на сградата или около нея", съветват още от Областната дирекция на МВР в Пловдив.