Всичко започва с "Възрожденският Пловдив" на проф. Николай Генчев, излязла 25 години по-рано и съвсем изчерпана, предаде БГНЕС.

Следват още пет книги, свързани с историята на Пловдив – всички те предизвикали интерес на времето си и отдавна забравени. Всяка книга излизаше около Коледа, но има една, която наруши традицията – "Голямата народна злочестина" от Недко Каблешков.

Емоционално и правдиво описание на земетресенията от 1923 година в Чирпан и Пловдив и свидетелство за огромната взаимопомощ, която хората са си оказвали в бедата. Книгата излезе скоро след земетресението в Перник.

В дните преди тазгодишната Коледа родолюбецът Любозар Фратев представи най- новото заглавие от вече деветтомната си колекция на спасени книги. Като предишните две и тя вече надхвърля посланието за Пловдив и е запечатала част от историята на цялата страна.

Това е втората книга на немския журналист Артур фон Хун, в която с достоверност и много силно пристрастие към българите е описан пловдивският преврат, станал известен като Съединението, както и причините, накарали княза да напусне страната.

Първото издание на книгата е преди цели 125 години. Книгата се нарича "Из българските бурни времена", а героите на немския журналист са познати личности от родната история, видени по друг начин от техен съвременник.

Книгата бе представена в зала Съединение на Исторически музей – Пловдив.