Съдът реши, че не са налице всички, предвидени в закона предпоставки, за да бъде наложена най-тежката мярка спрямо Стоян Костадинов, уточниха от съдебния пресцентър.

По-рано обвинението внесе искане в съда за  "задържане под стража" на Стоян Костадинов по обвинение за нанасяне на лека телесна повреда на д-р Божидара Пеевска - медицински специалист в Неотложна помощ - Раковски.

Според магистратите Костадинов е обвинен в престъпление, за което се предвижда наказание до три години години затвор, събраните доказателства са категорични, че той е извършителят на деянието, в което е обвинен, но не е налице реална опасност да извърши престъпление и да се укрие.

В полза на обвиняемият е и факта, че сам се е явил пред разследващите органи, след като е разбрал, че го търсят, и е оказал пълно съдействие.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Окръжния съд.

Д-р Божидара Пеевска бе нападната в късните часове на 14 декември в помещение на Неотложна помощ в Раковски, когато е била дежурна. Нападателят е придружавал майката и бабата на малко дете, което е отпило от перилен препарат.

Когато д-р Пеевска се опитала да обясни, че се налага спешна промивка, която може да се извърши само в Клиниката по токсикология в Пловдив, към нея били отправени обиди и заплахи от двете жени, а обвиняемият я ударил по главата.

След инцидента той беше издирван буквално под дърво и камък от огромен ресурс полицейска сила от Пловдив, Сливен и Нова Загора. В рамките на издирването бяха проверени 292 адреса на ромски семейства в Раковски, в които има момиченца на възраст от 2 до 4 години.

Стана ясно, че нападателят не е от Раковски, а е бил там на гости. Постоянното му жителство в момента е в хасковското село Александрово. Когато полицаите го потърсили там, се оказало, че той е в Симеоновград. Там също не го открили.

След като бе обявен за общодържавно издирване, обвиняемият сам се предаде в РПУ- Раковски с адвокат.

Стоян Костадинов е осъждан два пъти  през 2009 г. и през 2011 г. -  за управление на лек автомобил след употреба на алкохол и за управление без книжка. Реабилитиран е.