Договорът е за "Проектиране, изграждане и внедряване на център за управление на трафика".
 
Той бе подписан с представителя на избрания изпълнител българо-немският консорциум „Пловдив Интелигентни Транспортни Системи“ (ПИТС) Мирослав Кацаров.

Центърът ще се намира в сградата на бившия хотел на Ванко 1 на бул. "Шести септември" и трябва да е изграден до октомври 2015 г., предаде plovdiv24.bg.

Кметът на Пловдив Иван Тотев обясни как процедурата е минала през различни етапи, включително и станалите традиционни за големите проекти на Пловдив обжалвания.

Общата стойност на целия проект "Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив" е 44 306 947 лв.

Градоначалникът поясни, че процедурата за изграждане на Център за управление на трафика е на стойност около 7 млн. лв. с ДДС, а през октомври догодина центърът трябва да бъде изграден.

Мирослав Кацаров от ПИТС обясни, че ще има камери на светофарите, дори и такива със сензори. Ще има и опция автобуси да се пускат с предимство, когато закъсняват, т. е. да се удължава зелената светлина на светофара, например.

Общата цел на проекта е насърчаване използването на устойчиви начини на транспорт (обществен транспорт и придвижване с велосипед).

Тотев разясни и на какъв етап са останалите позиции по Транспортния проект. Тази за велоалеите е в община Пловдив за издаване на строително разрешение.

"Очакваме реални дейности по направата на велоалеите през януари 2015 г.", прогнозира градоначалникът.

Той обясни и, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е уважила искането на община Пловдив за предварително подписване на договора за електронно таксуване, тъй като има обжалване срещу процедурата. А самото произнасяне на КЗК по жалбата се очаква през тази седмица.

"И с този договор, който очакваме да подпишем януари 2015 г., в началото на следващата година ще имаме договори по всички позиции на проекта и изпълнение на Транспортния проект", заяви още кметът.