Изпепелени са 12 жилища, а намиращите се под тях 8 апартамента са наводнени и негодни за обитаване, съобщи Нова телевизия.

Вече втора нощ техните собственици спят у съседи, приятели и познати. Повечето жилища не са застраховани.

Спим у роднини. Няма къде другаде. На улицата сме с малките деца. Щом усетих пожара, грабнах децата с юрганите от леглата и тръгнах да бягам. Започнах да тропам по вратите на съседите, защото те спяха”, споделя собственичката на един от най-тежко пострадалите апартаменти.

Семейството й е закупило имота наскоро, като е теглило кредит. Вече е ясно, че пожарът е тръгнал от жилище на третия етаж. Причините все още не са известни, но съседите споделят, че по рано от там се е чувал шум. Неговият собственик е мъж, който живее сам.

Установихме, че от покривната конструкцията на блока са изгорели 400 квадратни метра. Цялата покривна конструкция обаче е дискредитирана”, заяви Иван Кискинов от отдел „Гражданска защита” на община Стамболийски.

Във връзка с осигуряването на подслон за семействата, той поясни: „Имаме готовност. Социалните служби са ангажирани. Всеки който се обърне към нас, ще бъде посрещнат със съответното внимание в зависимост от възможностите на общината".

Кискинов допълни, че в момента няма свободни общински жилища, но има сграда, която е общинска собственост.

"Става дума за болница. Помещенията там се отопляват, има вода”, каза още той.

Еднократна помощ в размер на 325 лева ще бъде отпусната за хората, чиито апартаменти са унищожени при пожара.