Става въпрос за земя, оценена на 1.2 млн. лева, която администрацията апортира срещу 25% акции в дружеството „Увеселителен парк Тракия” по времето на управлението на Иван Чомаков през 2002 г., съобщи Дарик радио.

Идеята е била на парцела да бъде построен „Пловдив ленд“, който е трябвало да бъде завършен до 2004 г., нещо което и до ден днешен не се е случило.

През февруари миналата година стана ясно, че австрийската компания „Хох инвест Бетерлингунгс”е закупила 75% от дружеството от предишния мажоритарен собственик РЕИ холдинг.

На 12-ти декември тази година общото събрание на дружеството ще гласува решение, с което прекратява дейността си и открива производство по ликвидация. На днешното си заседание общинския съвет на Пловдив упълномощи представителя си в общото събрание на дружеството, Георги Стаменов, да гласува против това предложение.

„Проблемът е, че с нашите 25% вотът на Стаменов няма да има значение и на практика този имот го губим“, обясни Иван Тотев.

Действията на местната власт в годините назад по казуса кметът нарече „огромно безобразие”, предаде Радио Пловдив.

”Реално хвърляхме пръст в един гроб, копан дълго, дълго време”, изрази разочарованието си Тотев. Кметът обаче беше категоричен, че темата не е затворена страница за Пловдив.

”Общинският съвет никога няма да позволи статута на земята, който е с предназначение озеленяване и спорт, да бъде сменен”, подчерта той, като добави, че местната администрация си запазва правото да контролира процесите, свързани с парка, като строежът на кооперации и хотели е напълно изключен.