80 души са задържани при антитерористичната операция на ДАНС в пловдивския квартал „Столипиново”, съобщи TrafficNews.bg. Те са отведени в различни районни управления и в момента служители на ДАНС и прокуратурата ги разпитват. Някои от тях вероятно ще бъдат освободени.

Полицията е отвела ходжи и имами, които водят учебни занятия в месджитите в квартала, както и техни приближени. Правени са обиски в религиозните училища, иззета е голямо количество литература. Работи се по информация, че се проповядва радикален ислям.

Операцията в "Столипиново" е срещу предполагаеми поддръжници на "Ислямска държава". Претърсени са множество адреси. В акцията участват полицаи, жандармеристи, ДАНС и следователи.

Има арестувани и от ромската "Шекер махала", съобщи Радио Пловдив.

Ромският квартал "Лозница" в Асеновград също беше блокиран от полиция и жандармерия. По време на специализираната акция беше арестуван и отведен на разпит в полицията ходжата Стефан Димитров. Жилището му беше претърсено, а полицаите са иззели компютър.

По първоначална информация обект на мащабната проверка са били и други адреси, както и сградата на молитвения дом в ромската махала.