Малко след 10 часа кметът Иван Тотев и районният управник Валентин Василев официално откриха ремонтираната пътна отсечка от кръстовището с ул. „Даме Груе” до бул. „Никола Вапцаров”, предаде БНР.

Реконструкцията на дългия 1 км участък струва 1 438 000 лв. и включва премахване на паважната настилка, обновяване на бордюрите, нови 6000 кв.м. тротоари и подмяна на шахтите и осветителните тела.

„За да се избегнат задръстванията по булеварда по трасето са изградени джобове за спирките на градския транспорт и за контейнерите за смет, а два от навесите на спирките ще бъдат преместени на по-удобни места”, подчерта кметът.

Той бе категоричен, че мащабите на новоасфалтирания булевард не позволяват по него да се паркира, а дежурен паяк ще следи за нарушители. Очакванията са маркировката на отсечката да бъде поставена в първия възможен ден след спирането на валежите.

Предвижда се през 2015 г. да започне проектирането на връзките на „Македония”, с бул. „Ал. Стамболийски” и Коматевско шосе с квартал Беломорски.

Пановете на общинската администрация за догодина не включват премахването на паважа на ул. „Даме Груев” и заменянето му с асфалт.

„Предстои да затворим за ремонт централни булеварди като „Руски”, Шести септември” и Коматевско шосе, които ще бъдат реновирани с парите от 30-милионния заем от ЕБВР и не може да си позволим да спрем, с оглед на трафика и движението по „Даме Груев”, коментира градоначалникът.

Паважът в кръговото на Водната палата ще бъде премахнат през следващата седмица и заменен с асфалт, съобщи още Иван Тотев.

По думите му, така ще се облекчи трафикът в пътното съоръжение и при голямо задръстване, автомобилите ще могат да преминават по новата асфалтова настилка, която ще бъде маркирана.

Тотев отчете, че въпреки обществената дискусията и критиките към новото кръгово, той сам се е уверил на място, че вчера то е успяло да поеме целия автомобилен трафик от затворения за ремонт бул. „Мария Луиза”. 

През следващата седмица отворена за движение ще бъде и ремонтираната ул. "Петко Д. Петков" в "Централен".