Засега не може да се каже точно с колко процента, защото финансовата рамка за 2015-а ще бъде ясна през декември и ще се приеме през януари, каза вчера кметът Иван Тотев, цитиран от "Трафик Нюз".

В момента се обсъжда вариант заплатите да се вдигнат до 15 процента, както е и според наредбата на Министерския съвет. В общината и шестте кметства работят общо 632 служители.

Всички няма да получат равни надбавки, предупреди секретарят Ангелина Топчиева.

Специална комисия ще пише оценки за работата на всеки чиновник и едва след това кметът ще преценя кой от подчинените е заслужил 15-процентно увеличение и кой не.

Възнагражденията в общината са замразени от 8 години. Последно са увеличавани през 2006 година, каза Топчиева. Средната заплата на пл. „Стефан Стамболов“ 1 е 700 лева.

Главен специалист започва да работи в общината със стартово възнаграждение от 470 лева, а главен експерт - с 600 лева. Няма нито един служител, който да взима повече от кмета, чиято заплата от началото на неговия мандат е закована на 1500 лева без едно левче, обясни Ангелина Топчиева.

Общинските предприятия също ще имат право да увеличат заплатите на свои служители, но техните директори ще преценят в какви размери.

Средните заплати в предприятията са под 700 лева, а най-ниски са за над 400 чистачки, които в студ и пек взимат по 362 лева.

Община Пловдив е финансово стабилна, бюджетът се изпълнява, дефицит не се очаква, затова може да си позволи ръст на възнагражденията, коментира кметът.