Повече от 250 ловци ще блокират от 14 до 14.30 часа едното платно за движение на пътя в знак на протест срещу промяна в Закона за лова и опазване на дивеча, както и в неговия правилник за приложение, съобщиха БНР и "Родопи Нюз".

Организатор на протеста е Сдружението на ловците и риболовците „Чернатица“ в село Хвойна, в което членуват 600 души от общините Лъки и Чепеларе.

Един от членовете на сдружението Атанас Стоев обясни, че протестиращите искат да бъдат премахнати членовете в закона, които разрешават на концесионерите да изграждат огради и да слагат бариери и касетъчни капани за улавяне на дивеч с цел разселване.

"Не искаме олигарсите да заграждат огромни територии от държавната земя на България и да се разпореждат с нея като тяхна! Не искаме да бъдем постоянно наблюдавани с видеокамери в планините на България!“, заявяват протестиращите ловци, които призовават гражданите да ги подкрепят с лично присъствие или морална подкрепа.

Сагата с отдаване на концесии на дивечовъдни участъци е от години. Според ловците в тях има злоупотреби.

"Тези така наречени "касетъчни капани" се поставят на входовете на стопанствата. Поставя се храна там. Улавя се дивечът и се вкарва в загражденията, а след това бива главоломно избиван. На излет се избиват по 30-40 прасета. Това е пренаселване от дивеч. Вътре, където се казва, и една тревичка не остава, защото не може на 100 хектара площ да се гледат по 200-300 прасета. От прекалената численост на едно място се изменя и генофонд, и близко родствено кръстосване, трофейните качества на дивеча се изменят и всичко...", обяснява Атанас Стоев.

Председателят на Инициативния комитет Никола Простов пък допълва, че протестът е предупреждение.

"Ако няма резултат, следващият път всички ще отидем в София, заедно с кучетата и пушките“, закани се той.