"Там, където се събирате, идват хора високоинтелигентни, трябва да се разберете". С тези думи районният съдия Иван Калибацев се опита да сдобри майсторите на рими от литературно дружество "Младост" Албена Хинкова и Николай Славов, предаде БГНЕС.

Необичайното дело е по жалба на 39-годишната Хинкова. През юли, по време на поетична сбирка в Пловдив, колегата й Николай Славов я прекъснал с думите:
"Абе моме, ти не си мома, ама това няма значение".

Обидената поетеса завела иск срещу Славов, а в съдебната зала днес отказа всякакъв опит за помирение и извинение.

Засегната дълбоко в моралните си устои, Албена Хинкова е представила пред съда медицинска експертиза, доказваща твърдението й, че е "мома". Пред районните магистрати, тя заяви, че предстои Задушница и няма как да се изправи пред гроба на майка си, ако не защити целомъдрието си.

След неуспешния си опит да помири страните, съдия Калибацев даде ход на делото, но то бе гледано при закрити врата. Това бе поискано от Хинкова. Тя твърди, че е срещнала "нежелана известност и е претърпяла морални щети".

Поетесата се оплака, че на всички сбирки на литературното дружество "Младост" е била пародирана от останалите творци на перото.

Същевременно в защита на подсъдимия Николай Славов, колежката му Милена Станчева - лауреат на няколко национални поетични конкурса, пристигна в съда, облечена с бродирана риза, бяла плетена забрадка с цвят от мушкато, автентични пафти, вълнена пола и китайски хавлиени чорапи.

На въпрос какво изобразява, тя отговори- "Гергана". Оказа се, че облеклото и е своеобразна реплика на твърденията на Албена Хинкова, че българската жена днес е загубила добродетелите си и не прилича на белоногата Гергана от поемата на П.Р. Славейков.

Ако Хинкова спечели, Славов трябва да й изплати 3 000 лева.