Изложението ще се проведе  от 24 до 26 октомври в Международния панаир в Пловдив.

От тази сутрин палатите са под строга охрана.

Марката, известна с името „Черното пени“, е филателна рядкост.

"Решихме да покажем един екземпляр на „Булколекто“, защото само след няколко месеца в света ще се отбележи 175-годишнината от нейното издаване", заяви Христо Николчев, секретар на Съюза на българските филателисти, на пресконференция в Международен панаир Пловдив.

Експонатът е поставен в специална бронирана витрина. Неговата цена е средна – между най-скъпо продадените на търг екземпляри и по-евтините, които може да се намерят в каталозите, поясни Христо Николчев.

„Черно пени“ е било продавано за над 1 милион английски лири на аукциони, но това са били екземпляри с клеймо, чиято дата е 4 дни преди официалното пускане в употреба на 6 май 1840 година във Великобритания.

В България не повече от десетина човека притежават по един екземпляр от тази марка, като цената варира между 20 и 50 хиляди евро, каза Николчев. Той поясни, че в света има само няколко пълни колекции от 1000 екземпляра, те са собственост на кралицата на Великобритания Елизабет ІІ, на принца на Монако Алберт ІІ и още двама-трима колекционери.

Марката e наречена "Черното пени" заради стойността - едно пени, и цвета й. Върху нея е изобразен ликът на кралица Виктория. Зоологът Джон Едуард Грей купува няколко броя с намерението да ги запази и така започва историята на световното филателно движение.