Уникалната за страната трансплантация бе направена от ортопедо-травматологичния екип на лечебното заведение по метод, иновативен за световната медицинска практика, съобщиха от PR агенция "7-те тепета".

"Начинът, по който е извършено присаждането, позволява да се коригира дължината на сухожилието с растежа на пациента", обясни началникът на отделението д-р Янаки Янакиев.

Изкуственото сухожилие е присадено на лявото стъпало на 7-годишния Калин Каменов от Монтана, който по рождение има парализа на ходилото. Изкуственият имплант е на американска фирма, изработен е от специален високотехнологичен материал, който имунитетът на организма не отхвърля.

„Детето ще расте поне още 10 години, а това ще налага компенсиране дължината на сухожилието. Стандартният метод предлага непрекъсната подмяна на сухожилието с ново по-голямо. В технологията, която нашият екип в МБАЛ „Медлайн" използва, това не се налага. С малка безкръвна намеса през година дължината на сухожилието може да бъде променяна", обясни ортопедът.

Операцията продължава 45-50 минути. Прави се с упойка в спиналната област, затова по време на интервенцията Калин бил буден и пял песнички на екипа. Тя се покрива изцяло от НЗОК без изкуственото сухожилие, но Фондът за лечение на деца към Министерството на здравеопазването поема разходите за него. Така за всички деца до 18 г. лечението е напълно безплатно, заяви мениджърът на болницата д-р Невен Енчев.

Нека всички майки с проблеми да знаят, че тази диагноза не е присъда и детето им не е обречено да остане цял живот на инвалидна количка, каза след операцията майката Илияна Каменова.

Калин дошъл на бял свят с увреждания, не можел да движи стъпалата и пръстите на крачетата си. Операциите започнали часове след раждането, но проблемите все не намирали окончателно решение. Семейството се лутало, обикаляло различни болници, санаториуми, центрове за рехабилитация, за да намери спасение за детето си.

„Сега виждам, че чудото стана, детето ми ще може да ходи само!", радва се младата жена.

След изписването малчуганът веднага ще започне рехабилитация, за да започне да ходи сам. Ще продължи да посещава и подготвителната група в Монтана, за да тръгне наесен в първи клас.