Тази година изложението чества 20-годишен юбилей. Ръстът на директните изложители е над 16%, а на ангажираните изложбени площи – 17%.

На изложбата се представят експонати на 75 фирми от 6 държави, предаде "Фокус".

Иновациите тази година са в областта на денталната медицина и се базират на високи технологии и ново поколение материали. Идеята е да се намали болката на пациента при лечение и подобряването на условията на труд за стоматолога.

На изложението е показана медицинска техника, консумативи, диагностични уреди и продукти за профилактика, както и работно облекло и предпазни средства.

Сред иновациите е ултразвукова четка за зъби, която все още не е пусната на българския пазар. Това е нова технология на немски производител. При използването и се усещат само леки трептения, с нея не се търка, а само се мести.

Комплектът съдържа и специална паста за зъби, която е без абразивни частици, както и допълнителни накрайници. Това позволява четката да се ползва от цялото семейство, като се сменяват само накрайниците. Зарежда се със зарядно.

Важно е да се знае, че главите на четката се сменят на 6-7 месеца, а не както при механичните - на 3 месеца. Ултразвукът има антикариесно и антиплаково действие.

В комплекта с четката се съдържат още и плакоиндикативни таблетки, които да ни покажат дали ултразвука си е свършил работата след ползване.

Четката е доста скъпа – около 210 - 220 лева. Засега масово я поръчват стоматолози, може да се открие и в някои аптеки.

Такава четка може да се закупи в момента по време на изложението в палата 11. Изложението „Медикус, Денто, Галения” в Международен панаир Пловдив ще продължи до 25 октомври.