Това съобщи за "Фокус" д-р Николай Петков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив.

Проверките ще започнат от следващата седмица.

Заместник-ректорът на Университета по хранителни технологии в Пловдив и шеф на катедра „Органична химия" проф. Пантелей Денев обясни, че дори да не е истински винен или ябълков, оцетът не е вреден за здравето на човек, тъй като в него има киселина, каквато е лимонената киселина и тя не е вредна.

"Но от този оцет не става туршия", уточни професорът. Във винения оцет има оцетна киселина, която е консервант. А в другите киселини, предназначени за хранителни цели, има млечно-кисела ферментация, в която зеленчуците омекват и туршията се разваля, обясни проф. Денев.

Според него, логично е при тази липса на грозде тази година да няма суровина за производство на оцет, но от страна на производителите би било редно на етикета на оцета да се изпише, че не може да се ползва за туршии, а само за овкусяване.

"Проблем при една проверка би било ако има несъответствие между етикета и съдържанието, каза още професор Денев.

Законът за виното и спиртните напитки разграничава натуралния винен оцет от този, за който се използва синтетичната киселина Е260. Тя се прави от петролни източници или карбониране на метанол чрез химична реакция и дестилация на дървесина. По закон истинският оцет се произвежда единствено след ферментация на вино, плодове, плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход.