Ценни скулптури от мрамор и бронз са пускани от въздуха с цел да бъдат нарочно счупени, съобщи БНТ-Пловдив.

"Вината" на отречените паметници е, че изобразяват фигури на известни лица от социализма - Лиляна Димитрова, Петър Ченгелов, Георги Димитров.

“През 1991-1992 г. буквално от дистанция ги хвърляха от крановете ги пускаха, с цел да бъдат потрошени”, спомня си скулпторът Жорж Трак.

Паметникът на Петър Ченгелов днес е изцяло покрит от бурени. Някога е украсявал площада пред Централна поща. Фигурите от мрамор и бронз са изкушение за крадците. Набезите върху забравените фигури не свършват. Статуята на Ченгелов е с отрязана ръка.

Статуята на Георги Димитров е с полуотрязана глава. Жорж Трак поставя отречения паметник на партизанката Йорданка Николова на входа на арт-центъра. Развихря се скандал.

“На Общинския съвет веднага бе докладвано, квартални ентусиасти, видите ли, ние сваляме паметниците на комунистите, Жорж Трак ги вдига”, разказа скулпторът. Идеята за експониране на соцпаметниците за момента не намира отзвук. Ако това се случи, трябва да има обществено допитване – заявява гражданската си позиция председателят на Общинския съвет в Пловдив арх. Илко Николов.

“Със сигурност аз не бих дал положителна оценка на развитие на една такава идея”, категоричен е Николов.

Според Жорж Трак обаче миналото ни не бива да бъде захвърлено на бунището на историята. Той предлага създаването на Музей на социализма, който може да бъде изграден на територията на Братската могила в Пловдив.