Изложбата е част от Европейските дни на културата, посветени на България, съобщи БНТ. Експозицията “Да бъде светлина” смая домакините от Европейската централна банка и ще остане в Германия един месец.

50 български икони и един иконостас намират място до светия кръст, над който е създаден Орденът на кръстоносците. Първоначалната идея на организаторите от Европейската централна банка била експозицията да бъде в Музея на иконите. Но след като видели творбите, им отредили място в иначе особено консервативната църква на “Дойче орден”. Така иконите на децата от Куртово Конаре вече са в един от духовните центрове на Европа.

"Ако кажем, че е успех, е слабо казано. Свалиха техните икони в църквата и положиха българските детски икони", заяви Татяна Костадинова, председател на сдружение “Духовно огледало”.

Малките автори на иконите се представиха пред домакините си във Франкфурт с традиционни български носии. Така защитиха и мотото на българските културни дни – “пъстроцветната България”. А особено впечатление направиха иконите, изработени с пластика от царевична шума.

Най-малките художници на икони са четиригодишни, а изложбата вече е представяна в Париж, Виена и Токио.