Тя влезе в парламента с преференциален вот от 13-та позиция като по този начин измести адвокат Дяко Дяков от втората позиция, а преди дни обяви, че напуска ББЦ и ще бъде независима.

От местната централа заявяват в отворено писмо, че Ана Баракова е включена в листата на ББЦ – Пловдив заради позицията й на председател на „Евромайки” в район „Източен” в Пловдив, където е посочена от бившия председател на организацията Калина Крумова и със застъпничеството и гаранцията на зам.-председателят на областната структура Дяко Дяков.

„Осъзнаваме личната си вина, че в парламента изпращаме изключително неподходящ човек”, заяви ръководството на партията в града.

В писмото се подчертава, че въпреки многократните им опити Баракова категорично отказва да осъществи контакт с тях, изтъквайки неверни причини, като „заплахи”, „натиск” и „страх”, за които „няма абсолютно никакви факти и доказателства”.

Писмото е подписано от Дяко Дяков, Юри Величков, ген. Димитър Цветков, Нъшан Деркалестанян, Атанас Панчов и Васил Кльонков.