Наблюдава се засилен интерес от чужди инвеститори към България, а българският бизнес също засилва своето присъствие, заяви вицепремиерът в приветствието си.

В Есенния панаир участват 450 директни изложители и 417 представени фирми от общо 37 държави. С официални участия се представят Австрия, Тайван, Полша и Чешката република, а с колективни участия се включват фирми от Германия, Италия, Полша, Турция.

"54 от фирмите се завръщат на панаира, имаме и 100 нови участници", каза председателят на Съвета на директорите на "Международен панаир Пловдив" д-р Иван Соколов, цитиран от БТА.

Фокус на изложението са иновациите.

"Иновациите, представени на панаира, са насочени към човека, към намаляването на енергийните и финансовите разходи, към подобряване на условията на труд и към опазването на околната среда", изтъкна Соколов.

Най-много фирми и експонати са представени в браншовете машиностроене и строителство, а ръст показват изложбите "Аутотех", "Интермин експо" и "Химия". За златни медали тази година се състезават 34 експоната.

В рамките на панаира ще бъдат показани 30 световни, европейски и български новости.

Сред световните новости впечатление прави роботизираната система за ин-витро оплождане, която намалява до минимум грешката при процедурата. Световна новост е и електромобилът " Джи-Ка", задвижван от екологично чиста енергия и притежаващ собствена търговска марка. Други интересни премиери са  енергоспестяваща технология, разработена от конструктори на NASA, система за
захранване от слънчева енергия и други.

Кризата обаче се отразява, една сериозна част от панаирната територия е празна. Липсва и традиционният и много силен за посетителите Автосалон. Според изпълнителния директор Иван Соколов, причината за това е кризата с КТБ, оттам силно намалелите продажби и нежеланието на вносителите на леки автомобили да участват.

Някои марки коли все пак са изложени, "Шкода" имат своята експозицията, но като цяло Автосалонът липсва.

Новост за тазгодишното участие е финансирането на клъстерите в панаирната експозиция, досега те са получавали средства за панаири извън страната.

Есенният панаир продължава до събота включително. По повод на 70-ото изложение "Международен панаир Пловдив" намали цената на билетите - те са по 4 лева, за инвалиди, ученици и пенсионери - по 2 лева, а картата за цялата седмица струва 12 лв.