Селището, създадено през 4000 г. пр. Хр., днес е второто по големина населено място в България с население от 379 882 души.

Преди да се превърне в голям римски град, той е бил обитаван от траките. Заради дълголетната му и богата история там може да се видят множество забележителности, сред които изпъкват римският амфитеатър и турските бани. Пловдив дели шестата позиция с ливанския град Сидон и египетския Фаюм.

Като най-древният град в света е посочен Йерихон, който се намира в Палестина. Той е основан през 9000 г. пр. Хр. и е най-старият продължително населен град, отбелязва в. „Телеграф". Под него археолозите са открили следи от 20 други по-древни селища, с което историята му се датира отпреди 11 000 години. Втората позиция в класацията се заема от Библос в Ливан, основан от финикийците през 5000 г. пр. Хр. под името Гебал. Сред главните му туристически атракции са античните храмове, замъкът Библос и баптистката църква „Св. Йоан", построена от кръстоносците през ХІІ в., както и старите средновековни стени на града.

На трета позиция се нареждат два сирийски града - Алепо, с антично име Халаб, и столицата Дамаск, създадени през 4300 г. пр. Хр. Алепо, който преди избухването на гражданската война в Сирия през 2011 г., бе икономическото сърце на страната, е бил владян от римляни, византийци и араби, обсаждан е от кръстоносците и покоряван от монголи и османци.

Създаденият през 4200 г. пр. Хр. Суза в Иран е четвърти сред най-древните градове. Той е столица на Еламската империя, преди да бъде завладян от асирийците, а по-късно да попадне под властта на Персия, управлявана от Кир Велики.