Полицията в Пловдив е разкрила стария случай по операция „Студени досиета”, която касае тежки престъпления, неразкрити в миналото.

Разкриването на тези случаи може да донесе поне утеха на близките на жертвите дори след толкова много време”, заяви на пресконференция в Пловдив вътрешният министър Йордан Бакалов, цитиран от БНР.

"Оказва се, че убиецът на Харизанов - Божидар Атанасов е същият килър, който през 1999 г. в жилищен район „Тракия” ликвидира митничаря Георги Дребчев",  съобщи окръжният прокурор Румен Попов.

Атанасов е задържан преди дни и Окръжната прокуратура му е повдигнала обвинения и за двете убийства. По отношение на едното убийство Божидар Атанасов е привлечен като поръчител, а при другото като наемник. Има данни, че извършителят е получил 60 000 лева за убийството на митничаря преди 15 години, но няма информация дали е взел пари за убийството на търговеца.

"Килърът е част от организирана престъпна група за мокри поръчки", допълни прокурор Попов.

По думите на директора на пловдивската полиция Пламен Узунов, двете убийства са част от 14-те убийства, извършени с огнестрелно оръжие в периода 1999 - 2013 г. и неразкрити до момента. С миналогодишна заповед на главния прокурор Сотир Цацаров по така наречените „студени досиета” се водят нови полицейски разследвания.

Окръжният прокурор на Пловдив призова всички свидетели, които знаят нещо за неразкритите убийства, да бъдат малко по-смели и при гарантирана закрила за тях, да дадат информация по случаите.