Учебната година бе открита с водосвет и с първа лекция по предмета "Въведение в богословието" от пловдивския митрополит Николай, който е и духовен наставник на висшето училище, предаде БГНЕС.

Новооткритата Духовна академия връща към живот богословската програма, по която се е провеждало обучението в София в годините 1953-1989. След това Духовната академия в София се закрива и обучението преминава в създаден специално Богословски факултет в Софийския университет.

Богословски факултет преди няколко години бе открит и в Пловдивския университет, но в момента дядо Николай завръща образованието под егидата на църквата.

Конфликт с ръководството на Пловдивския университет съпътстваше създаването на новата Духовна академия в града, но днес ректорът на ПУ Запрян Козлуджов уважи с присъствието си откриването, макар и да запази възгледите си относно липсата на акредитация и на хабилитирани преподаватели.

Митрополит Николай няма никакво намерение да предприема стъпки към акредитацията на Духовната академия, стана ясно лично от Негово Преосвещенство. Той не желае в образованието на студентите да навлязат светски моменти, артументира се митрополитът.

Двама членове на Светия синод ще водят лекции - освен митрополит Николай, в обучението се включва и Великотърновският митрополит Григорий.

Средната възраст на задочниците първокурсници е 50 години и нагоре. Сред хората, които в следващите четири години ще изучават богословски науки в Духовната академия, има геолог, адвокат, охранител, счетоводител. В  курса има и 15 жени.