Той се провежда на различни места в Старинен Пловдив и дава старт на Есенен салон на изкуствата Пловдив 2014 г., пише plovdiv.utre.

Започнали през 1967 г., изложбите в Стария Пловдив устояват във времето, утвърждават се като един от най-престижните художествени форуми в национален мащаб и са представителна платформа за българско изящно изкуство.

Основна цел на събитието е чрез широко обществено и професионално фокусиране да инициира актуални и стойностни представи за визуално изкуство, да представя най-доброто от съвременните тенденции в живописта, графиката и скулптурата, като при това отделните изложби остават самостоятелни и в същото време са подчинени на цялостна концепция.

Темата на Националните есенни изложби за тази година е "Отстранени ситеми".

Кураторският проект на изкуствоведа доц. д-р Галина Лардева включва изложби на осем селектирани български автора, работещи в страната и чужбина.

Тази година форматът на кураторския проект "Отстранени системи" включва художниците: Десислава Костадинова – живопис, Десислава Унгер – графика и рисунка, Елена Яневска – скулптура и фотография, Емил Бачийски – скулптура, Константин Костов – живопис, Петър Минчев – живопис, Симеон Симеонов – скултура, Филип Попов – графика.

Организатори на "Отстранени системи", Национални есенни изложби- Пловдив 2014 са Oбщина Пловдив, Общински институт "Старинен Пловдив" и фондация "Култура и съвременност".

Програмата е част от културния календар на Пловдив, кандидат за Европейска столица на културата 2019.