Полицаи от І РПУ са възпрепятствали разпореденото от помощник  съдия-изпълнителя Харалампи Пилафов сваляне на съоръжението, за което съдът се се произнесе окончателно още преди 8 месеца, че е незаконна, предаде Дарик.

"Униформените се опитаха да отведат настрани съдия-изпълнителя и да му попречат да си изпълни задълженията, но не представиха писмен документ", разказа Димитър Димитров, който е един от живущите в комплекса, потърпевши от поставянето на бариерата. 

Информацията потвърди и помощник съдия-изпълнителят Харалампи Пилафов, който разказа, че полицаите пристигнали на място, малко преди насрочения час за действието.

"Опитаха да ми обяснят, че нарушавам обществения ред, което не е вярно. В крайна сметка дадох още една седмица отстрочка на фирмите „Микрон“ и „Тера инвест“ сами да премахнат поставената от тях незаконната бариера", допълни Харалампи Пилафов. 

Полицаят му съобщил, че има устно разпореждане от районния прокурор да се снемат обяснения от съдия-изпълнителя по повод извършването на изпълнението, защото нарушавал обществения ред.

"Полицаят третира съдия-изпълнителя като страна по делото, а той е длъжностно лице, което следи за реда по изпълнение на съдебното решение", коментира частният съдебен изпълнител Мариана Обретенова. По думите й кантората не е страна по случая, затова не е необходимо да им се искат обяснения.

"Знам за случая от сутринта, но нито съм разпоредила, нито съм спряла съдебно изпълнение", заяви районният прокурор Гергана Мутафова.

Сагата в комплекс "Южен полъх" на бул. "Александър Стамболийски" 109 в Пловдив започва преди 4 години, когато една от фирмите собственици монтира бариера в двора и заставя останалите собственици да плащат наем, за да паркират возилата си. Дори при влязло в сила съдебно решение в полза на останалите собственици, то не се изпълнява от фирмите, монтирали бариерата. Стига се до издаване на изпълнителен лист и наемането на частен съдебен изпълнител, за да се изпълни съдебното решение.