По думите му пешеходната зона в града става 1750 метра, с което изпреварваме датската столица Копенхаген, която има 1500 метра пешеходна зона.

Тя обхваща територията от Бившия партиен дом до Новотела.

Градоначалникът на Пловдив символично преряза лентата на обновената част на ул. „Райко Даскалов” до аптека „Марица”.

Той припомни, че пешеходната зона в Пловдив е оформена през 70-те години на 20 век, като много кметове са я обновявали и разширявали досега.

В момента новата настилка по нея е 15 000 кв. м, има обособени различни публични пространства, които, по думите на Тотев, живеят собствен живот.

"Новооткритата зона е бил центърът на Пловдив, със старата Дондукова градина, кметство и пазар. Това са централните градски артерии и местата, в които се заражда съвременен Пловдив",
отбеляза още кметът.

Ремонтът струва 750 000 лева.
Освен, че са наредени нови цветни плочки, има изградена нова детска площадка и ново осветление.

Ремонтирана е ул. "Петко Каравелов", която също вече е пешеходна.

Кметът на Пловдив обясни, че има множество предложения пешеходната зона да продължи и по ул. „Иван Вазов“ до кръстовището с „Авксентий Велешки“, но е трудно да се започне такава промяна, когато автомобилният трафик е навлязъл до такава степен в съвременния живот.

"Това на този етап няма как да се случи, защото няма алтернатива за автомобилите и една такава корекция коренно ще промени живота на гражданите в района“, уточни Тотев.