Обект на проверка на инспекторите в Пловдив вчера беше цех, в който се шият ученически униформи и народни носии. Производството е подсигурено с модерни машини, но персоналът не разполага с удобни столове за сядане.

Оказа се, че за да компенсират проблема, шивачките използват възглавници. Понякога не само по една. А по изискване те трябва да са на столове с регулируема височина и всеки да си определя най-удобната поза.

Проверената фирма е спечелила европейски проект за здравословен труд и повишаване на производителността. Помещенията са климатизирани и снабдени със специална система за обезпрашаване. Шивачките имат работното облекло и обувки, но ги носят по желание.

Инспекторите разясняваха, че функция на работодателите е да изискват работното облекло и обувките, които са раздадени, да бъдат ползвани.

От началото на годината над 400 проверки са направени в шивашки предприятия в цялата страна. Регистрирани са 2500 нарушения.

Повече от половината обаче са свързани с изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, а не с удобствата на работното място.