"Не се знае кой е пуснал асансьора и кога, но това предстои да бъде изяснено", съобщи инж. Димитър Михайлов, началник отдел ГД "Инспекция за държавен технически надзор" за Южна България, цитиран от "Монитор".

Съоръжението е в жилищна сграда и е било проверено след получен сигнал. При всички останали 20 проверки, повечето от които бяха на случаен принцип, било констатирано, че асансьорите са безопасни.

"Асансьорите в Пловдив не са опасни, но ако живущите имат съмнения, винаги могат да ни се обадят и ние ще реагираме, за да проверим", каза инж. Михайлов.

Той уточни, че екипите следят за техническото състояние на асансьорите, дали сработва заклинващият механизъм, както и изправни ли са устройствата за контрол на товара.

Проверяващите правеха оглед и на цялостното устройство на съоръжението, както и на документацията, с която то разполага.

Планирано е извънредната проверка на асаньорите в Южна България да продължи две седмици, но ако времето не е достатъчно да се отговори на сигналите на хората и на въпросите на компетентните служби, ще продължи.