„Въпреки нашите очаквания, на последното заседание на кабинета "Орешарски", проектът за отпускане на 3 млн. и 500 хил. лв. за ремонт, въпреки всички съгласувания, не беше внесен от министъра на културата Петър Стоянович и сега, една година след пожара, започват пък същите патила“, каза Кръстев.

Днес се навършва точно една година, след като на 22 август 2013 г. пожар изпепели  Голямата сцена, унищожи оборудването и част от зрителния салон. Щетите са за над 1,4 млрд. лв.

Кръстев не скри, че вчера се е срещнал и с новия зам.-министър на културата Боил Банов, който му обяснил, че процедурите трябва да започнат отначало.

"Готово е всичко, което трябваше да направим ние. Готов е проектът за ремонта, както и цялата техническа документация и са получени всички необходими одобрения, но нищо друго не е помръднало“, изказа разочарованието си от мудността на държавната администрация Кръстев.

По повод на изявлението на министъра на културата Мартин Иванов, че държавните театри могат и да не отворят врати през новия сезон заради дефицит от 4.6 млн. лв. в бюджета, Кръстев каза, че засега в Пловдив проблеми няма, защото пловдивският екип работи здраво, заработва си парите и се надява, това да не се случи.

За началото на новия сезон пловдивският театър готви две премиерни заглавия – „Сако от велур“ на Станислав Стратиев, с режисьор Борис Панкин и Кръстьо Лафазанов в главната роля, както и пиесата, която подготвя Краси Ранков, с работно заглавие „Какво видя икономът през ключалката“.

И двете пиеси ще имат своята премиера по време на театралния фестивал „Сцена на кръстопът“.  "Сако от велур“ ще се играе на 11 септември, а другата пиеса ще направи премиера само ден след това.

Основният проблем, който обаче стои пред целия екип на театъра, е в липсата на голяма сцена, на която може да се репетират новите заглавия.

Сега ползват тази в Дома на Културата "Борис Христов", но Кръстев обясни, че тя е много натоварена, защото там работят заедно с операта, всички мероприятия на община Пловдив, както с гастролите на колеги от страната.

Това е била и причината, големи проекти като "Зорба Гъркът", който трябваше да бъде реализиран през този сезон, още да са само на идеен етап.