Шефът проф. д-р Карен Джамбазов и проф. д-р Бернхард Шик от Саарланд, Германия, създадоха нов отвор в нослето на бебето, съобщава в. "24 часа".

Двамата хирурзи са използвали много фини инструменти и специална апаратура, която е най-съвременната за момента в България.

На детето не е поставена силиконова тръбичка, както се прави обикновено, а това е улеснение за него и родителите му. До няколко дни бебето ще бъде изписано.

Бърз период на възстановяване ще има и 47-годишна жена от Пазарджик с носни полипи, която също беше оперирана в УМБАЛ "Св. Георги".

"Пациентката беше с изцяло запушен нос и липса на обоняние, непрекъснато главоболие и стичане на секрети към гърлото", обясни проф. Джамбазов. Утежняващи фактори при нея са били бронхиална астма и алергия към аспирин и аналгин. Лечението ще продължи с медикаменти.

Това са първите две хирургични интервенции, извършени във високотехнологичния център на пловдивската университетска болница. В него съвместни екипи от специалисти по различни заболявания ще могат да оперират заедно.

"Ако болният е с тумор в черепа, неврохирурзите ще махнат тази част от него, която е в главата. Ринолозите пък ще изчистят останалото. Всичко ще се прави наведнъж през носа", обясни проф. Джамбазов.

Центърът ще бъде включен с други подобни в цял свят, което позволя консултации онлайн с колеги от чужбина.