Това съобщиха от учебното заведение, което формира първия си випуск, предаде БТА.

След изпита през юли бяха приети 53 човека, но поради големия интерес Академията обяви втора дата за приемен изпит. На него се явиха 20 кандидати, повечето с висше образование, казаха от учебното заведение. Сред кандидат-студентите има и духовник от Украинската православна църква.

Класирането на желаещите ще става по бал, който се формира от общия успех от дипломата за средно образование, оценките по български език и история, и оценката от кандидатстудентския изпит.

Резултатите ще бъдат обявени в края на седмицата.

Учебната година в Православна духовна академия "Св. св. Кирил и Методий" - Пловдив ще бъде открита на 1 септември с молебен и водосвет, отслужен от пловдивския митрополит Николай.

Духовната академия в Пловдив бе създадена по молба на митрополит Николай и с решение на Светият синод от 18 декември 2013 г. Тя се помещава в сградата на Пловдивската духовна семинария, а издръжката ѝ в началото ще е изцяло от църквата. 

Предвижда се студентите да живеят в пансион, а жени да учат само задочно. Повече информация можете да ни намирите на интернет адрес www.duhovna-akademia.org