Новото трасе е с дължина около 1,5 км и заобикаля компрометираната част на пътя от източната страна на селото, каза за БТА кметът на община Родопи Пламен Спасов.

"Снощи го обходих, той е много тесен и неравен, но ще се опитаме да го изравним и разширим, ще го насипем обилно с чакъл и баластра. Надявам се до утре той да бъде готов", коментира Спасов.

По думите му, за отнесената част на пътя в селото обаче ще трябва да се погрижи Областно пътно управление, а тепърва се очаква комисия на държавната структура, която да огледа щетите.

Според Пламен Спасов, това, което може да направи общината и започва, е да почисти коритото на река Първенецка от наносите, свлечените камъни от пътя, бетон и пръст.

"Очаква се собственикът на къщата на брега на реката да изтегли цистерната с газ, която като на магия е останала на брега. Не знам какво щеше да се случи, ако беше паднала и водата я бе повлякла надолу", добави кметът.

В момента за високопланинските села и вилната зона на Храбрино се минава по тесни улички и римски мост. В седем селища е обявено бедствено положение.

Пламен Спасов призова жителите на селата да не предприемат пътувания, ако не им се налага спешно. Ако пък имат нужда от бърза помощ, трябва сами да извозят близкия си до началото на селото, защото по стария мост може да мине само лек автомобил.

В селата Храбрино, Първенец и Дедево няма вода. От ВиК са се ангажирали веднага да почнат възстановяването на водопровода, който е скъсан при разчистването на коритото на реката вчера. В Дедево водоизточникът е компрометиран с кал, както и пречиствателната станция в Първенец.