Откъснати от света са селата Храбрино, Бойково, Ситово, Лилково, Плочник, Извор и Дедево, съобщи Радио Пловдив.

Кметът на Община Родопи Пламен Спасов съобщи пред Дарик радио, че най-тежко е положението в Храбрино, където се е срутила 8-метрова подпорна стена на мост над реката. В селото няма и вода, защото е прекъснат водопровод, а водоноски не могат да стигнат заради срутения мост.

Единствената връзка между селата е малък римски мост с ширина около 2 метра, по който може да мине само малка лека кола.

"Не може да мине нито линейка, нито пожарна", каза Спасов.

Мостът на изхода на Първенец в посока Брестовица е пропаднал и моторните превозни средства се отклоняват към село Златитрап, съобщиха от пловдивската полиция.

Кметът определи ситуацията като „критична”.

Хиляди остават така блокирани, особено в Храбрино, Бойково и Дедево, където вилните зони са големи и много хора през летните месеци живеят там”, допълни кметът на Община "Родопи".

Следва описването на щетите. Тепърва ще се преценява от специалистите какви възстановителни дейности да бъдат предприети  и каква ще е стойността им. 

Работа по разчистването на района и описването на щетите продължава и тази сутрин. От общината предупреждават туристите да не предприемат пътувания в региона през почивните дни.