Кандидатурата му беше изненадващо издигната от земеделците, които са заедно с ГЕРБ и Движението за социален хуманизъм, съобщава "Твоят ден".

Десет съветници от трите политически сили внесоха 24 часа преди сесията предложение за предсрочно освобождаване на досегашния председател Георги Цанков от ФОРОР.

В мотивите за смяната му се посочва, че в продължение на 3 месеца системно не е изпълнявал задълженията си. Редовно вкарвал извънредни точки, които не били от спешен порядък, а в същото време в папките отлежавали докладни от април.

Цанков пък изненада колегите си и сам си подаде оставката, предаде Дарик радио.

"Причината е, че колеги съветници ми искаха оставката с мотива, че според тях съм некомпетентен. Затова реших да си я подам, за да не им преча на бъдещата работа, след като са толкова големи експерти“, коментира вече бившият председател на Общинския съвет.

Георги Цанков подчерта, че има най-висок образователен ценз в Общинския съвет, на който бе начело от около 5 месеца.

В началото на юли той заедно с още 4 общински съветници подадоха сигнал до Районна прокуратура срещу кмета на общината Пламен Спасов, като го обвиниха в самоуправство. От своя страна кметът също сигнализира прокуратурата за изнасяне в медиите на явни лъжи и внушения за престъпления от петимата съветници.

Скандалът със заразения боб

През 2012 г. в складове на БЧК в Добрич и Плевен бяха открити 50 тона заразен с гъгрици боб, който е трябвало да бъде раздаден на 308 000 социално слаби граждани по програма "Благотворителност".
Бобът бе внесен от Аржентина от фирмата на Георги Цанков. Тогава самият той обяви, че подозира атака срещу него от конкурентни фирми.