Семействата, които живеят от дясната страна на булеварда между кръстовището с „Васил Априлов“ и жп линията, нямат право да надстрояват или да изграждат нови къщи, защото по план е предвидено разширение на пътя, пише в. "Марица".

Децата и внуците ни пораснаха, някои от роднините и съседите умряха, без да дочакат отчуждаването, сподели болката на квартала Катерина Ганева.

През далечната 1961 г. собствениците на къщите на Пещерско шосе за първи път са предупредени, че ще им бутат имотите. На тяхното място щели да строят блокове, както това стана почти в целия широк център.

"Оттогава вече 53 години чакаме да ни отчуждят или да отменят плана, но нито едното става, нито другото", казва Ганева. Тя е събрала дебела папка с безкрайната кореспонденция с общината, която е водела през последните 20 години.

Съседи с по-големи имоти са успели да си построят кооперации, като са ги дръпнали навътре, на втора линия, а отпред са оставили магазини. Разширението на тази част от Пещерско шосе е предвидено и в последния генерален план на Пловдив, приет през 2007 г.

В същия градоустройствен капан се озоваха и дузина къщи от западната страна на бул. „Македония“. Всички кметове дават дежурни отговори, че бюджетните средства са ограничени и не могат да заделят милиони левове, необходими за обезщетения.