Търгът се състоя в петък. Той беше продължение на първия от 4-ти юли тази година, който се провали отново заради неявили се кандидати.

Тогава, изпълнявайки законовата процедура, областният управител Венцислав Каймаканов удължи срока за закупуване на тръжна документация и насрочи следващ търг за 25 юли.

Пред Радио Пловдив областният управител съобщи, че един кандидат е закупил тръжна документация, но впоследствие не е подал документи за участие в търга. По думите му, определената наемна цена от 1600 лв за месец вероятно е висока и затова няма кандидати.

В момента къща „Ламартин” не е дадена и няма да бъде дадена с тази процедура на никого, обясни Каймаканов.

Той обаче съобщи, че преди две седмици от Дружеството на пловдивските писатели са депозирали писмо в областната управа с искане до Министерския съвет имотът да им се предостави за безвъзмездно ползване, защото нямат средства да се явяват на търг и да плащат наем за него.
От 1988 г. дружеството ползваше къща „Ламартин” за свое седалище.

Къщата на Георги Мавриди, известна още като Къща „Ламартин“ е възрожденска къща в Пловдив. Намира се на Джамбаз тепе, на ул. „Княз Церетелев“ № 19, на ъгъла с улица „Зора“ в Стария град.
Построена е през 1829-1830 г. за богатия търговец Георги Мавриди. През 1833 г. за 3 дни в нея отсяда френският национален поет и виден политик Алфонс дьо Ламартин на връщане от пътуването си из Ориента. Оттогава домът е наречен на неговото име.