Досегашният изпълнител на услугата Валери Лозанов си запазва около 60% от превозите чрез фирмата си „Алмус бус”, съобщи радио Пловдив.

От 8-и август 3 от линиите получава „Автотранс – Чолаков”, която издава картите за преференциалните пътувания в обществения транспорт на Пловдив. По тях ще пътуват 15 бусчета с климатици и с най-високия сертификат Евро 5. Очаква се в средата на идния месец всички пловдивски маршрутки да бъдат климатизирани, каквито са изискванията на конкурса.

Дори да има обжалване на настоящата процедура, това няма да навреди на превозите, обясни заместник-кметът Александър Държиков. Това е така, защото конкурсът не е по Закона за обществените поръчки, а по Наредба 2 на транспортното министверство. Не е обжалвано и решението на Общинския съвет за обявяването на конкурса, нито е върнато от областния управител.

По новите изисквания маршрутките ще се контролират с GPS, за да не могат шофьорите да карат прекалено бързо и да не спират на нерегламентирани места.

Ще има и редовна линия до Летище Пловдив. Закриват се линиите с номера 10, 16 и 19. Остават превозите до близките села от общините „Родопи” и „Марица”.