Данните на общинското предприятие „Туризъм” сочат, че делът на българските туристи е нараснал с 24% , а на чуждестранните - с почти 44%.

Класацията на българските градове показва, че за месец май по реализирани нощувки Пловдив заема 4-то място след София, Несебър и Варна като изпреварва Банско и Смолян.

През май потокът от чужди туристи е довел до рекордните 50% увеличение на приходите в сравнение с април и над 54% в сравнение с май миналата година. Най-голям брой нощувки на чужденци за месец май са от Турция, САЩ, Италия и Германия.

Реализираните посещения в туристическите обекти за периода януари-юни 2014 г. са нараснали с11 % спрямо същия период на миналата година като прогнозата е този процент да се повишава и заради откриването на Малката раннохристиянска базилика и приключилата преди дни реконструкция на Римския стадион с 3D-представянето на обекта и периода.

Отчита се, че тези постижения в развитието на туризма се дължат на успешното сътрудничеството на Община Пловдив с хотелиери, ресторантьори, браншови организации, както и рекламата на града в печатни, телевизионни и електронни чуждестранни медии като BBC, National Geographic, ABTA, Gap Travel, London Stansted Magazine, Journeys, British American Media, включването на Пловдив в мобилното приложение Pocket Guide с 25 обекта и др.