Договорите са за 8 месеца, а хората ще получават минималната работна заплата, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Назначенията са по Националната програма "Сигурност". Програмата е за 210 човека, като останалите 140 човека ще бъдат назначени до дни. Те са разпределени в 52 населени места в областта, които са избрани след анализ от Областната дирекция на МВР и Районни управления "Полиция", на базата на: ниво на битовата престъпност, средата за сигурност, отдалеченост на населеното място и наситеност със сили и средства на МВР.

Най- много безработни лица са ангажирани в малките населени места на територията на общините Карлово, Асеновград, Калояново, Първомай и "Родопи".

От пресцентъра на областната администрация уточниха още, че охранителите ще бъдат в помощ на полицейските служби и ще помагат в опазването на обществения ред, но няма да имат право на оръжие. Преди да подпишат трудовите си договори те ще преминат инструктаж за безопасност.

Охранителите ще се разпознават по отличителна жилетка и карта. Национална програмата "Сигурност" е разработена и се изпълнява съвместно от МТСП, МВР и е финансово обезпечена със средства от държавния бюджет.

Областните администрации в качеството си на работодатели по програмата, разкриват работни места за изпълнение на дейностите, сключват индивидуални трудови договори с безработните, насочени от съответната Дирекция "Бюро по труда" и осъществяват непрекъснат контрол по изпълнение на програмата. Общия бюджет на програмата, която ще обхване близо 5000 безработни в страната, е 17 милиона лева до края на 2015 година.