Нито един колега не е подписал договор с Областната агенция по безопасност на храните за изпълнение на тази програма, заяви председателят на пловдивската колегия на Българския ветеринарен съюз д-р Вяра Гришина, цитирана от БТА.

Тя връчи протестна нота на директора на пловдивския клон на агенцията д-р Иван Шиков, който пък заяви, че изпълнява дадените разпореждания.

Ветеринарите се оплакват от натиск да подписват декларации за отказ да изпълняват профилактични мерки по животните и да извършват прегледи.

По този начин, според тях, се създава практическа невъзможност да се работи законно.

Според лекарите в писма на на изпълнителния директор на БАБХ Пламен Моллов се съдържат недвусмислени ултиматуми и заплахи за спиране на достъп до информационната система на агенцията, макар че в Закона за ветеринарната дейност е записано изискването всяка манипулация да се въвежда именно в тази система.

"Държавата се опитва да изземе функциите ни и тази работа да се поеме от служителите на Агенцията по безопасност на храните", каза още д-р Вяра Гришина.

Ветеринарите заявиха, че не са в състояние да работят по профилактичните дейности на многократно занижени цени.

Те предупреждават, че от началото на годината досега профилактичната програма не се изпълнява въпреки регистрираните болни животни, а това крие рискове за фермерите.