Сигналът е от живеещи на бул. „Александър Стамболийски” №82, които се жалват, че проблемите с качеството на водата продължават повече от месец.

Те са сигнализирали пловдивското дружество „ВиК”, откъдето признават, че водата е негодна за пиене, но и до момента проблемът не е решен.

Пред Радио Пловдив управителят на ВиК-Пловдив Манол Генов съобщи, че проблемът с водата на бул. „Александър Стамболийски” се дължи на силно амортизирания стар водопровод, който много често аварира.

"Отделно зоната около посочения жилищен блок е по-ниска, създава се утаител, събира се пясък и при всяка авария той се смесва с водата. Само миналата седмица там е имало три аварии", съобщи Манол Генов.

Той обясни, че дружество „ВиК” прави възможното – поставен е филтър на водопровода, а отделно се правят и промивки, чрез които да се прочисти пясъкът от водата.

"Мерките са недостатъчни, тъй като авариите са много чести", призна Генов.

По думите му, проблемът може да се реши само с цялостна подмяна на водопровода на бул. „Александър Стамболийски” и изграждането на колектор за отвеждане на обратни води от целия район „Южен”.

Решението зависи изцяло от община Пловдив, която е собственик на ВиК-мрежата, каза управителят на дружеството.

Той припомни, че общината има намерение да изгражда второ платно на този булевард, работи се и по подлеза „Модър-Царевец”.

"Това са много скъпи процедури и е необходима синхронизация между институциите", коментира Манол Генов.

Той призова живеещите на бул. „Александър Стамболийски” №82 да сигнализират дружеството при всяка авария, за да се прочиства водопроводът.