Обикновено започваме изкупната кампания на 1-ви май, сега обаче от 20 дни изкупуваме трите вида гъби”, коментира Захарина Билянова от един от пунктовете за изкупуване на гъби и диворастящи плодове в Смолян, цитирана от "Преса".

Деликатесната смръчкула, известна със забележителните си вкусови качества, удари 25 лв. изкупна цена за килограм. Кило майска гъба в Смолян и региона се купува на 8 лв., а челадинката – на 4 лв.

По-голямата част от количествата отива за износ, най-вече за Швейцария, където е най-скъпият гъбен пазар, твърдят запознати.

„Сезонът все още е слаб, купуваме по около 5 кг на ден. Обилните валежи са благоприятен фактор за растежа на гъбите, лошото е, че гъбарите стават все по-малко”, каза Билянова.