Купувачът е известен български земеделски производител, който иска да разшири производството си на терена в Крумово.

Общината остава сред най-предпочитаните за купуване на имоти – както за земеделска земя, така и за къщи или вили, коментира още кметът. За съжаление в община Родопи почти не останаха терени, по-големи от 20 дка, на които може да се развива бизнес, допълни Пламен Спасов.

В другата предпочитана от инвеститори пловдивска община – „Марица“, има известен застой в търсенето на имоти. Въпреки това имаме много запитвания, най-често от български предприемачи, които искат тук да преместят производството си, съобщи зам.-кметът на община „Марица“ Петър Минков.

Като цяло пазарът на земеделски имоти в Южен централен район, в който попадат областите Пловдив и Пазарджик, се развива много добре. Има интерес предимно към наемането на земя, не толкова към купуването й, коментира председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков.

Цената на земята се движи между 350 и 550 – 600 лв./дка в зависимост от категорията на земята и близостта й до напоителни системи. Съществен фактор за по-ниската цена на земята обаче остава разпокъсаността й, допълни Петков.