Училищата са ОУ "Кочо Честеменски" в район „Централен", ОУ "Васил Левски" – район „Източен", СОУ "Христо Г. Данов" в район „Северен" и СОУ "Константин Величков" в район „Южен".

За настоящата учебна година функционират 45 подготвителни групи в 18 училища, като само една от тях е на целодневна организация - в СОУ "Константин Величков", а останалите са полудневни.

"Уведомяваме родителите на родените през 2008 и 2009 г. деца, че съгласно действащия сега Закон за народната просвета предучилищното обучение на децата им през учебната 2014/2015 г. в подготвителни групи е задължително. Неизпълнението на разпоредбата подлежи на санкция", съобщават от местната администрация.

Родителите могат да изберат за своите деца, както целодневните групи в детските градини, така и подготвителните групи в училищата. Информация за групите в детските заведения могат да намерят на адреса на Системата за електронно централизирано класиране за прием dz-priem.plovdiv.bg, а за подготвителните групи в училищата – на сайта на общината в секция „Образование" – Актуална информация.

Записването за подготвителните групи в училищата не е обвързано със Системата за прием в детските заведения, а се извършва на място в учебните заведения.