Проверките ще се проведат през периода 17-21 април по разпореждане на транспортния министър Данаил Папазов, който наредил да се засили контрола на пътническите превози, съобщи телевизия "Тракия".

Инспекторите от ДАИ ще фокусират работата си на местата, където се очаква най-голям брой пътници - автогари, жп гари и др. Ще се следи за спазването на нормативните изисквания, техническото състояние на превозните средства, наличие на правостоящи пътници, издаване на багажни разписки и др.

Целта на проверките е чрез постоянно присъствие и контрол от инспекторите на ИА "Автомобилна администрация" да се осигури безопасното и безпроблемно придвижване на хората по време на Великденските празници.

Екипи на агенцията ще вземат участие и в планирана акция на Европейската организация на пътните инспектори (ECR), която се провежда в периода 14 - 20 април на територията на цялата страна. Акцент на проверката са товарни превози, а темата е "Каботажни товари".

Паралелно с тези проверки продължава и контролът върху извършването на нерегламентирани превози на пътници, като за първото тримесечие на тази година инспекторите са проверили близо 24 000 леки автомобили и микробуси и са съставени 961 акта.