Всички българи, които са живели в страна от ЕС и тези дни решат да се върнат в страната, също ще могат да гласуват без проблем.

"Все още обаче не се знае как ще гласуват съгражданите ни, които живеят в други държави, извън евросъюза, предстои ЦИК да вземе решение по този въпрос", уточни за Дарик радио председателят на Районната избирателна комисия в Пловдив Деница Чингарова.

Студентите и учениците, навършили 18 години, също могат да гласуват в Пловдив, ако решат.
Трябва само да се легитимира с редовно заверена студентска книжка. Български граждани, които живеят повече от 3 месеца в друга държава - членка на ЕС, също имат право на вот.

"В 16 МИР няма да има секции с експериментално машинно гласувано", съобщи още Чингарова.

466 СИК ще има в Пловдив. 4 062 е броя на членове им. Постигнат е консенсус между всички политически партии по отношение на председателите и състава на тези комисии.

Мобилните секции за хора с увреждания са 6 на брой – по една за всеки район на града. Те трябва да подадат заявление до 4 май в съответните районни кметства. Има условие желаещите да са поне 10, в противен случай секциите ще бъдат закрити. Останалите пловдивчани, които са трудно подвижни, ще могат да ползват специализиран превоз.

17 ще са специализираните секции - по една в затвора и следствения арест и 15 в лечебните заведения. Избирателните списъци вече са публикувани в интернет страницата на Община Пловдив и в сайта на ГРАО.

На вота за Европарламент на 25 май ще отбелязваме избора си за партия със знак X, а с римския знак V – предпочитанието си за съответен конкретен кандидат от листата.